Når vejret er vendt på hovedet
Når kulden ”bider” i Danmark, ”sveder” de i Grønland, en påstand de fleste måske har hørt på et eller andet tidspunkt. Selvom det er lidt af en overdrivelse, er der faktisk noget om snakken.
Højt oppe i atmosfæren, i cirka 8 til 10 kilometers højde, hersker de kraftige jetstrømme, der med hastigheder på op mod 300-400 km/t bugter sig rundt om jorden som bølger på havet.
Disse bølgende bevægelser blev første gang beskrevet af den svenske meteorolog, Carl-Gustaf Rossby (1898-1957), og omtales derfor i dag, som Rossby-bølger.
Foruden at bevæge sig som bølger rundt om jorden, både på den nordlige og sydlige halvkugle, adskiller Rossby-bølgerne også de kolde polare luftmasser fra de varme tropiske luftmasser (se figuren nederst)
Ofte er der tale om 4-6 bølger, der bevæger sig rundt om Jorden med en bølgelængde typisk mellem 6.000-8.000 km. Bølgelængden er afstanden mellem to på hinanden følgende bølgetoppe eller bølgedale.
Netop disse bølgelængder, og det faktum at Rossby-bølgen adskiller kolde og varme luftmasser fra hinanden, forklarer hvorfor påstanden, om at kulde i Danmark giver varme i Grønland, ikke er helt gal.
Afstanden mellem Danmark og Grønland er i grove træk cirka 3.000 km, altså omkring den halve bølgelængde for en typisk Rossby-bølge på 6.000 km. Derfor: når Rossby-bølgen ”sender varme” op over store dele af Grønland, vil den cirka 3.000 km længere østpå sende polar kulde ned over Nordvesteuropa og Danmark (se figuren nederst).
December har, indtil nu, været præget af relativt koldt vejr i Danmark med slud, sne og frost, mens temperaturen mange steder i Grønland har ligget et godt stykke over normalen for årstiden - i Nuuk endda med flere regnvejrsdage.
Vejret er altså vendt lidt på hovedet, i forhold til det vi normalt vil forvente af december måned. Når varmen igen indfinder sig over Danmark, vil kulden med al sandsynlighed igen ligge tungt over Grønland.
Af meteorolog Lars Henriksen,
12. december 2022.