Neqajaq rammer Nuuk

Fredag eftermiddag den 28. oktober oplevede Nuuk i Vestgrønland en klassisk stuvningsvind, da byen kortvarigt blev ramt af stormende kuling sydfra og vindstød af orkanstyrke.

Et dybt lavtryk ud for Hudson strædet, der ligger i det østlige Canada, havde i fredags kurs mod den vestlige del af Grønland. I takt med at lavtrykket nærmede sig Grønland, tiltog vinden mærkbart i Nuuk i løbet af formiddagen. Først på eftermiddagen nåede vinden sit maksimum med stormende kuling og vindstød af orkanstyrke.

Velkendt vejrfænomen
Kraftige vinde sydfra er et velkendt vejrfænomen på disse kanter og går under navnet neqajaq, mens vejrfænomenet blandt DMI´s meteorologer ofte omtales som en stuvningsvind.

Stuvningsvinden opstår, når dybe lavtryk fra tid til anden bevæger sig ind i Davisstrædet og sender kraftig blæst frem mod den Vestgrønlandske kystlinje. Når vinden (luften) slår ind på kysten syd for Nuuk, er det som at ramme en mur, da kysten består af høje bjerge og store fjelde. Vinden kan ikke blæse gennem muren, men må finde andre veje, og på Vestgrønland er det mod nord. Det er derfor Nuuk oplever disse kraftige søndenvinde.


Omvendt i Østgrønland 
I Østgrønland forholder det sig lige omvendt, her opleves neqajaq eller stuvningsvind, som en kraftig nordenvind.

Det hænger sammen med luftens bevægelse omkring et lavtryk, der på den nordlige halvkugle altid er mod uret.

Hvis lavtrykket ligger mellem Grønland og Canada, som vi så det i fredags, er det Nuuk, der derfor står for skud med en kraftig vind sydfra.

Hvis lavtrykket derimod ligger mellem det sydlige Grønland og Island, vil vinden ramme kystlinjen nordøst for Tasiilaq og Kulusuk. Resultatet bliver her en stuvningsvind, der kommer fra nord.

Grønland er et af jordens mest fascinerende steder, også når det kommer til vejret, og stuvningsvind er bare iblandt et af de mange særegnede vejrfænomener, der finder sted på den store ø. Et andet og ligeså voldsomt vejrfænomen er piteraq´en som du bl.a. kan læse mere om her

Af meteorolog Lars Henriksen
Anja Fonseca, DMI Kommunikation
30. oktober 2022

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på X, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle