Europæisk klimatjeneste: Hidtil uset ekstrem varme og udbredt tørke prægede Europa i 2022
I 2022 oplevede europæerne det næstvarmeste år, og den varmeste sommer nogensinde målt. Det førte til langvarige hedebølger i store dele af Europa. Samtidigt faldt der kun lidt nedbør, hvilket forårsagede udbredt tørke.

Det europæiske klima bliver varmere, og det intensiverer ekstreme vejrhændelser, sådan lyder det i en ny rapport fra ’Copernicus Climate Change Service’, der beskriver de væsentligste klimarelaterede hændelser i 2022 i Europa.
– Det ekstreme vejr, som vi så i store dele af Europa i 2022 med temperaturrekorder på stribe, langvarige hedebølger og udbredt tørke, kommer desværre ikke som en overraskelse – for med den globale opvarmning følger bl.a. mere ekstremt vejr, siger Adrian Lema, der er chef for Nationalt Center for Klimaforskning på DMI og fortsætter:
- FN’s Klimapanel, IPCC, udtrykker det meget klart i den Sjette Hovedrapport, som udkom for nyligt. Menneskets udledninger fører til global opvarmning, et stigende hav og mere ekstremt vejr, og det har alvorlige konsekvenser for mennesker og for kloden – i den nærmeste fremtid er det især øget dødelighed og sygdomme grundet varme, oversvømmelser i kystområder og fald i fødevareproduktionen i nogle regioner, der truer.
2022 blev det næstvarmeste år i Europa nogensinde målt og lå 0,9°C over gennemsnittet for perioden 1991-2020, mens sommeren blev rekordvarm med 1,4°C over gennemsnit.
Temperaturgennemsnittet for Europa de seneste 5 år ligger omkring 2,2°C over den førindustrielle tid (1850-1900).

Kimen til udbredt sommertørke blev lagt i vintertiden
En af de vigtigste begivenheder, der påvirkede Europa i 2022, var den udbredte tørke. Allerede i løbet af vinteren 2021-2022 oplevede store dele af Europa færre snedage end gennemsnittet – i nogle områder fik de op til en måned færre snedage. I foråret fortsatte det nedbørfattige vejr på store dele af kontinentet, og maj blev sågar rekordtør.
Manglen på vintersne og de høje sommertemperaturer resulterede i et rekordstort tab af is fra gletsjere i Alperne svarende til et tab på mere end 5 km3 is.
Det overvejende tørre vejr fortsatte sommeren igennem, og sammen med de ekstreme hedebølger resulterede det i en udbredt og langvarig tørke, der bl.a. ramte landbrugs- og energisektoren hårdt.

Ekstreme temperaturer i Arktis
Et af de steder på kloden, der oplever de mest ekstreme klimaændringer, er Arktis, for her stiger temperaturen meget hurtigere end over det meste af resten af kloden.
2022 blev det sjettevarmeste år registreret for Arktis som helhed, og det fjerdevarmeste år for de arktiske landområder. En af de arktiske regioner, der blev hårdest ramt i 2022, var Svalbard, som oplevede sin varmeste sommer nogensinde, hvor temperaturen i nogle områder lå over 2,5°C over gennemsnittet.
I løbet af 2022 oplevede Grønland også ekstreme vejrforhold i form af en usædvanlig varm september. Gennemsnitstemperaturerne for måneden var op til 8°C højere end gennemsnittet, hvilket er det højeste nogensinde registreret, hvilket også medvirkede til en rekordstor afsmeltning af Indlandsisen i september.
Også varmt og solrigt i Danmark i 2022
Vejret var også varmt og solrigt i Danmark i 2022. Vi fik det tredjevarmeste år, DMI har registreret, siden man begyndte at måle og registrere den slags i 1873. Derudover blev 2022 det næstmest solrige år, DMI har registreret siden 1920, hvor både marts og foråret satte nye solskinsrekorder.
- Læs mere om vejret i Danmark i 2022 her: https://www.dmi.dk/nyheder/2023/2022-skal-huskes-for-varme-og-sol/
- Læs rapporten her: https://climate.copernicus.eu/esotc/2022
- Læs hovedbudskaber fra FN’s Klimapanel her: https://www.dmi.dk/nyheder/2023/fns-klimapanel-hellere-idag-end-imorgen/
• Europa oplevede sit næstvarmeste år nogensinde registreret
• Europa oplevede sin varmeste sommer nogensinde registreret
• Store dele af Europa oplevede intense og langvarige hedebølger
• Lave nedbørsmængder og høje temperaturer førte til udbredt tørke
• De europæiske alper oplevede et rekordstort tab af is fra gletsjere
• Der var et rekordstort antal solskinstimer for Europa
• Arktis oplevede det sjettevarmeste år nogensinde
• Svalbard-regionen oplevede den varmeste sommer nogensinde – den gennemsnitlige sommertemperatur nåede i nogle områder mere end 2,5°C over gennemsnittet
• Grønland oplevede rekordstor isafsmeltning under usædvanlig varm september
Af Anja Fonseca, DMI Kommunikation
20. april 2023