Rekordlav havisudbredelse omkring Antarktis
Den gennemsnitlige havisudbredelse for januar er på sit laveste siden 1979, hvor overvågningen af havis med satellitter blev sat i system. Dermed ser denne sommer ud til at følge trenden for havisens lave udbredelse de seneste år i Antarktis.
Sommeren på den sydlige halvkugle har taget hårdt på havisen omkring Antarktis. Især over de seneste måneder, og især over Vestantarktis, hvor varm luft har domineret siden november. Gorm Dybkjær, havisforsker ved Nationalt Center for Klimaforskning på DMI, følger havisens udbredelse ved polerne nøje og uddyber, at det ikke kun handler om en varm sommer på de kanter:
-Hvert år, på dette tidspunkt, tærer sommeren på havisen omkring Antarktis. Men i år har især Vestantarktis været varmere end normalt, og det har i kombination med kraftig vind og store bølger været med til at skabe enorme isfri områder i området fra Weddellhavet, og vest over mod Rosshavet, via den Antarktiske halvø. Det er et enormt område, hvor havisen er langt under det normale, og det bringer den samlede udbredelse af havis omkring Antarktis ind på en rekordlav udbredelse for januar måned.
Området fra Weddellhavet og vestpå mod Rosshavet i det sydligste af Stillehavet har siden 2017 markeret sig med en mere eller mindre konstant lav udbredelse af havis.
-Hele sidste år var udbredelsen af havis generelt lav i Antarktis, og det sætter sine spor, da den nye havis, der dannes hen over vinteren, bliver mere skrøbelig og har lettere ved at bryde op og smelte. Det bliver hurtigt til en ond cirkel, hvor havisen får svært ved at komme igen – ligesom vi ser det i det arktiske ocean, supplerer Gorm.
Havis – klimaets kompas
Havisen reagerer hurtigt på havets temperatur og er derfor en tydelig markør for globale klimaændringer. I hvert fald når vi kigger på havisen omkring Arktis på den nordlige halvkugle, men når det kommer til havisen omkring Antarktis, er svaret mere komplekst.
- I Arktis har vi gennem længere tid set en aftagende udbredelse af havis, som passer med, at havet er blevet varmere på grund af den globale opvarmning. I Antarktis har havisudbredelsen derimod varieret mere og endda været svagt stigende - uden en tydelig sammenhæng mellem udbredelsen af havis og havets overfladetemperatur.
Det kan tyde på, at puslespillet også begynder at passe sammen på den sydlige halvkugle - særligt omkring Vestantarktis, hvor havisudbredelsen har været usædvanlig lav de seneste år. Det er nemlig også i Vestantarktis, der ses en svagt opvarmende tendens af overfladetemperaturen gennem de senere år.
-Det er for tidligt at konkludere, om havisen fortsætter med at skrumpe i Antarktis, eller om der blot er tale om længerevarende naturlige udsving i vejret, her skal vi have et stærkere statistisk grundlag, før vi kan vurdere om forandringerne skyldes klimaændringer. Vi kan dog sige, at den lavere udbredelse af havis i Antarktis passer ind i vores forventning til, hvad der sker, når den globale temperatur stiger. Det er i hvert fald helt sikkert, at vi kommer til at følge dette nøje de kommende år, sammen med havisen omkring Arktis, afslutter Gorm.
Den globale havis
Vendes blikket mod nord, er havisudbredelsen i Arktis heller ikke så langt fremme, som den burde være på denne tid af året. Faktisk ser vi den tredjelaveste udbredelse for januar måned siden 1979. Dermed rammer den globale udbredelse af havis også et absolut minimum for januar måned.
Nationalt Center for Klimaforskning og verdens klimaforskere har stor bevågenhed omkring Antarktis, da den globale opvarmning kan få store konsekvenser for verdens befolkning. Hvis temperaturen stiger så meget, at den store iskappe på Sydpolen smelter, vil det i værste fald betyde en global vandstandsstigning flere meter over mange hundrede år.
Havisen bidrager derimod ikke direkte til vandstandsstigninger, da isen allerede flyder på havet, men stigende havtemperaturer får vandet til udvide sig, og havisens hvide overflade er med til at holde temperaturen nede, da den reflekterer solens stråler mere effektivt, end hvis der var åbent vand. Derfor er havisen vigtig at overvåge.
Af Herdis Preil Damberg, DMI Kommunikation
7. februar 2023.