Sommer i september
September 2023 blev ikke bare rekordvarm. Den fik også det højeste antal meteorologiske sommerdøgn siden 1991, og middeltemperaturen overgik for første gang både juli og august måned.
September gemmer ofte på lidt sensommer – hvor duggen hviler på græsset i store dråber, og disen hænger tungt i landskabet i morgentimerne, før solens stråler bryder igennem og presser temperaturen op over 20 grader. Men i år gemte september på mere sensommer end vi før har oplevet.
Middeltemperaturen for september satte ny rekord på hele 16,3 grader.
Det er 2,7 grader varmere end klimanormalen for september måned, som er på 13,6 grader (1991-2020) og 0,1 grader over den gamle rekord, som blev sat i årene 1999, 2006 og 2016.
Højst mærkværdigt
Mere tankevækkende blev septembers middeltemperatur højere, end juli og august kunne præstere i år og kun 0,1 °C lavere end juni i år. De tre sommermåneder endte på 16,4 (juni), 15,9 (juli) og 16,1 (august) grader.
DMI’s klimatolog Mikael Scharling har fulgt sommervejret lige fra den tørre og solrige begyndelse og hen over en ekstremt våd og ustadig periode til nu – uden for sommeren. En udvikling han ikke har set før.
– Både september og sommeren som helhed har været højst mærkværdige. Vi har aldrig før oplevet, at september blev varmere end juli og august og næsten tangerede juni, der endte som den varmeste sommermåned. Og det sker endda efter en sommer, hvor vejret har været usædvanligt fastlåst – enten tørt og solrigt eller vådt og køligt.
10 meteorologiske sommerdøgn
10 dage krøb temperaturen over 25 grader på mindst én af DMI’s målestationer – og dermed indskrev september 2023 sig med flest meteorologiske sommerdøgn siden 1991, hvor DMI har opgørelser tilbage til.
1991–2020 normalen for september er 1,8 meteorologiske sommerdøgn.
Måneden fik 2,2 klimatologiske sommerdøgn, dvs. det arealvægtede antal, hvilket udløser en 3. plads efter 1947 med 3,0 og 2016 med 2,6 af slagsen.
Højtryk lagde vejret i benlås
Et udbredt højtryk har en stor del af september ligget over det centrale og østlige Europa. Højtrykket har holdt lavtrykkene på afstand, som oftest syd og sydvest for Grønland op mod Island og Norskehavet.
Den placering af højtryk og lavtryk har trukket lunt sensommervejr op til landet fra Atlanterhavet og Sydeuropa.
Højtrykket har også holdt de fleste fronter med regn og skyer væk fra landet, og derfor blev september både varm og solrig og relativt tør.
Septembers sol og vand – en ulige fordeling
Placeringen af højtryk syd og sydøst for Danmark holder som nævnt regn og skyer på afstand … for det meste.
Højtrykket har mest holdt hånden over de østlige egne og derved har den smule nedbør, der er faldet i september, primært ramt jyderne i de nordvestlige egne.
Nedbøren ender totalt set på 54,4 mm, hvilket er 20,3 millimeter under normalen på 74,7 mm (1991–2020).
Højtrykket har også forsynet landet med sol. Mange nætter og morgener har dis og tåge lagt sig som en dyne over landet, men i september har solen stadig magt nok til at brænde fugten af i løbet af formiddagen. Mængden af solskin ender på 172,7 timer, hvilket er en 10. plads over mest solrige september måneder. Ligesom den vestlige del af landet fik mest nedbør, fik den østlige del af landet tilsvarende mest sol.
Herdis Preil Damberg, DMI Kommunikation
2. oktober 2023