Søndagens vind og vand
Søndag passerede et lille men iltert lavtryk nord om Danmark og trak et større blæsevejr med sig ind over landet. Det resulterede i forhøjet vandstand langs den jyske vestkyst, og enkelte steder kom vindstødene helt op i orkanstyrke. Alligevel får blæsevejret ikke status som en ’rigtig’ storm.
Søndag stod i blæstens tegn, da et mindre lavtryk passerede lige nord for Danmark og både trak vind og vand ind over landet.
Stod man på forreste klitrække ud mod Vesterhavet, kunne man også have svært ved at stå fast på jorden. Måleren i Blåvandshuk ved Esbjerg målte vindstød af orkanstyrke på 32,8 m/s, kun overgået af måleren på Røsnæs tæt ved Kalundborg, hvor vindstødende toppede ved 32,9 m/s.
Ved de samme målestationer nåede middelvinden også stormstyrke, idet middelvinden i Blåvandshuk lige akkurat nåede op på storm med 24,9 m/s, mens Røsnæs-måleren registrerede 25,9 m/s. Storm er vind over 24,5 m/s. Orkan starter ved 32,4 m/s.
Vestkysten var i øvrigt generelt hårdt ramt af de kraftige vinde, som også stuvede vandet op mod kysterne. Langs den sydlige del af Vestkysten nåede vandstanden flere steder op over 2 meter over dagligt vande.
Middelvind: Gennemsnitlig vindhastighed målt over 10 minutter
Vindstød: Gennemsnitlig vindhastighed målt over 3 sekunder og overstiger middelvinden med mere end 5 m/s.
At være eller ikke at være - en storm
DMI navngiver først en storm, når meteorologerne varsler for storm med middelvind over 24,5 m/s . I forbindelse med søndagens kraftige blæsevejr lå det faktisk i kortene, at de mest udsatte kystområder ville krydse grænsen for storm, men det er ikke nok til, at meteorologerne varslede for storm – og hermed navngav de heller ikke det iltre blæsevejr.
Ole O. Kristensen er daglig leder i Civile Vejrudsigter og Varsler, og fortæller, at det er lige efter bogen:
- Navngivning af storme er et hjælpemiddel til at styrke kommunikationen i forbindelse med varsling, når vores meteorologer forventer storm over større dele af landet. Hvis vi kun forventer storm, som i dette tilfælde på få udsatte steder, udsender vi ikke noget varsel og navngiver dermed heller ikke lavtrykket.
DMI’s klimatolog Mikael Scharling har ligeledes haft blæsevejret under den klimatologiske lup, hvor der heller ikke er megen storm at komme efter.
- Når vi følger op på et blæsevejr, kigger vi på styrken og hvor stort et område, der er ramt. I søndags var arealet, hvor middelvinden var oppe omkring storm i den grad begrænset. Derfor klassificeres søndagens uvejr ikke som en storm, men derimod som et blæsevejr – eller en lille klasse 1 på DMI’s stormliste, som vi også kalder den kaliber af blæsevejr.
Det er knapt et år siden (18.-19. februar 2022), at Danmark blev ramt af seneste blæsevejr.
Af Herdis Preil Damberg, DMI Kommunikation
17. januar 2023.