Nattefrosten ramte plet

Sæsonens første frost indfandt sig natten til fredag. Som så mange gange før, blev den målt i Midtjylland, i skyfrit og vindstille vejr - og præcis på dagen for klimanormalen for sæsonens første frost.

4. oktober 2024. Et højtryk er på vej mod øst, og passerer tværs hen over Danmark. Højtrykket leverer blå himmel om dagen, og perfekte forhold for sæsonens første frost: Vindstille og klart vejr, der sender temperaturen i frit fald i de mørke timer.

Ovenstående er opskriften på årets første nattefrost. Ofte kommer den helt lokalt indlands, hvor det relative varme hav ikke er med til at holde temperaturen oppe, og den kan nemt overraske bilisten såvel som cyklisten.

De kølige tal
Denne sæsons første frost er kommet præcis til tiden. Til gengæld har den ifølge DMI’s klimatolog, Mikael Scharling, været en anelse mere udbredt, end hvad vi oftest ser. Flere målestationer i Midtjylland har nemlig målt let frost.

- Året første frost blev registreret kl. 04:30 i morges i det centrale Jylland ved Isenvad mellem Herning og Silkeborg. Kort tid efter målte et par andre jyske vejrstationer også let frost, fortæller Mikael Scharling for uddyber

-Nattens laveste temperatur er målt i Isenvad, i Midtjylland. Her kom temperaturen ned på 0,8 graders frost, og kom først over frysepunktet lidt efter kl. 8 i morges.

Klimanormalen (1991-2020) giver, at sæsonens første frost normalt falder den 4. oktober. Altså præcist i dag.

Men er der overhovedet en sammenhæng mellem datoen for den første frost, og hvor hård vinteren bliver?

Michael Scharling har kigget statistikken efter i sømmene, og der er ikke nogen sammenhæng at spore der.

Kigger vi tilbage på de seneste 34 år, har vi målt sæsonens tidligste nattefrost den 30. august 1995, mens den seneste frost først blev registreret 8. november (2001).

Det store spænd i datoerne skyldes blandt andet vejrets store variation i efteråret, og at det ofte er små forskelle, der afgør, om vi kommer ned under frysepunktet eller forbliver i plusgraderne. Sikkert er det, at den første frost dukker en anelse uventet op, meget lokalt og meget let - og altid på klare og vindstille nætter.

Da Danmark i efteråret er omgivet af et relativt lunt hav, bliver den første nattefrost altid målt på stationer langt fra kysten, og gerne i Jylland, som afkøles hurtigere end øerne.

Rimfrost er ikke nødvendigvis det samme som nattefrost
Som så mange gange før er nattefrosten kun målt i det jyske og et stykke fra kysten. Men rimfrost kan sagtens have pyntet i landskabet flere steder i landet. Det skyldes, at jordoverfladen køles hurtigere ned end luften, og temperaturen, som omtales i vejrudsigter og måles på DMI’s målestationer, er placeret i 2 meters højde netop for at måle luftens temperatur og ikke jordoverfladens.

Derfor er der, på klare morgener i vinterhalvåret, al mulig grund til at være på vagt for rimglatte veje, selvom luftens temperatur siger plusgrader.

DMI Kommunikation

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på X, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle