Solfattigste sommer i 17 år, vådeste i 6
Sommeren har været kold. Det er sagt mange gange i år. Men faktisk stikker den mere af som 'solfattig' og 'regnfuld'
Danmark har mildt sagt haft en sommer på det jævne i 2017 - ikke mindst sammenlignet med det vi har været vant til i det seneste årti.
Men hvor langt skal vi tilbage, for at finde noget, der var værre? Det har klimatolog Mikael Scharling undersøgt.
Temperaturen siger intet
"Kigger vi på temperaturen - og den har vi hørt meget for - så er det altså kun to år siden, vi havde en koldere sommer. I år ender gennemsnittet på 15,4°C. I 2015 var det nede på 15,2°C".
Gennemsnitstemperaturen siger dog ikke nødvendigvis noget særligt interessant om sommeren. To vidt forskellige udgaver af årstiden kan sagtens ende med det samme resultat.
"En sommer med få skyer har typisk kolde nætter og varme dage. En skyet sommer har derimod smålumre nætter og kølige dage. Begge dele kan resultere i f.eks. 15,4°C, men de to somre vil opleves vidt forskellige", forklarer Mikael Scharling.
Våd og solfattig
Kigger vi på nedbøren, så skal vi seks år tilbage for at finde en vådere sommer. Og det til trods for, at våde somre mere har været reglen end undtagelsen siden årtusindskiftet.
"Vi ender med i omegnen af 268 mm nedbør i juni, juli og august. Det gør sommeren til den 11. vådeste, siden vi begyndte at måle i 1874. Det er dog stadig langt fra 2011-sommeren, hvor Danmark fik 321 mm. Det var så også den næstvådeste og kun 2 mm fra rekorden på 323 mm fra 1980".
Helt galt går det imidlertid, når vi kigger på soltimerne. Her ligger en ringere sommer hele 17 år tilbage.
"Inklusive torsdagens sol så ender vi i omegnen af 565 solskinstimer. Det er 25 mere end i år 2000, men frre end alle de følgende år", siger Mikael Scharling. Alle tiders solfattige sommer kom i 1987 med blot 396 timer, mens 1947 topper listen med 770 timer.