Stort stormlavtryk lukker flytrafikken i Grønland

Et usædvanlig omfattende stormlavtryk over Davisstrædet har kurs mod nord op langs Grønlands vestkyst. Lavtrykket er så omfattende og kraftigt, at Air Greenland allerede i går valgte at indstille flyvningerne i størstedelen af det store land. DMI’s Vejrtjeneste i Kangerlussuaq følger vejrudviklingen nøje og hjælper Air Greenland med at planlægge, hvornår de kan genoptage de aflyste flyvninger.

I Grønland er man vant til dårligt vejr, og det er ikke ualmindeligt, at en eller flere lufthavne må lukke i korte perioder på grund af storm, tæt tåge, risiko for kraftig isning eller kraftig turbulens. Det er derimod mere usædvanligt, at næsten hele den grønlandske vestkyst påvirkes af storm, og flytrafikken indstilles i stort set hele landet. Det sker i dag, torsdag.

Når stormlavtrykket med kurs mod Syd- og Vestgrønland møder Grønlands høje og store iskappe, tvinges lavtrykket op langs vestkysten af Grønland med kraftige stuvningsvinde til følge, store mængder nedbør og voldsom turbulens nær Grønlands høje fjelde.

Det er alt sammen vejrfænomener, der gør det ekstremt farligt at flyve i Grønland i dag.
DMI’s vejrtjeneste i Kangerlussuaq i Grønland har meldt ud om risiko for kraftig turbulens, og på baggrund af disse meldinger har Air Greenland i går besluttet, at de indstiller flytrafikken i dag (torsdag).

Hvornår de enkelte lufthavne åbner for flytrafikken igen, afhænger af vejrudviklingen.

Dårligt vejr er normalt, men omfanget er usædvanligt

Ifølge Anette Hartvig Nielsen, som er meteorolog og daglig leder i DMI’s vejrtjeneste i Kangerlussuaq, er det sjældent, at lavtrykkene er så omfattende og når helt ind til Kangerlussuaq lufthavn.

”Vi er vant til kraftige storme her i Grønland. Men for det meste er det kysterne, som bliver berørt. Kangerlussuaq Lufthavn ligger rigtig godt vejrmæssigt, og fly kan stort set altid lande og lette. Det er hele to år siden, at vi sidst måtte lukke Kangerlussuaq Lufthavn ned for flyvning,” fortæller Anette Hartvig Nielsen.

”Efteråret og starten på vinteren har generelt været underlig i år. Frosten har endnu ikke indfundet sig, og der ligger derfor heller ikke nogen sne endnu,” fortsætter Anette.

Læs mere om det lune efterår i Grønland her.

Air Greenland venter på bedre vejr

Hvad angår flyvningen, er det meste lukket ned.

Anette Hartvig Nilsen fortæller, at Air Greenland fortsat flyver ud til bygder, dér hvor vejret tillader det. Men da det voldsomme vejr efterhånden også kommer til at berøre den nordlige del af vestkysten, er Air Greenland i dialog med DMI’s vejrtjeneste i Kangerlussuaq i forhold til at planlægge, hvornår og hvor de kan genoptage flyvningen.

Seneste prognoser tyder på, at Air Greenland så småt kan genoptage flyvninger mellem Nuuk og Kangerlussuaq sidst på eftermiddagen grønlandsk tid (i løbet af aftenen dansk tid).

Fakta:

  • Grønland er over 2000 km lang fra syd til nord og cirka 1000 km bred. Over så stort et område kan vejret variere utroligt meget.
     
  • Lavtrykket ligger torsdag middag i Davis strædet og trækker iskold luft ned fra Canada og suger samtidig varm og fugtig luft op fra Atlanterhavet.
    Lavtryk på disse breddegrader lever af store temperaturforskelle, og dermed er alle ingredienserne tilstede for at holde dette dybe lavtryk ved lige, mens det nærmer sig Grønland.

Af Herdis Preil Damberg
14. november 2019

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på X, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle