Vilde nedbørrekorder i Vestgrønland
Et par fronter har kastet usædvanlig meget nedbør af sig fra Diskobugten og sydover langs den grønlandske vestkyst. Sisimiut topper med at have fået over fire gange så meget nedbør som normalt. Nabo-bygden Kangerlussuaq kommer lige i hælene og sætter også en markant nedbørrekord for juli.
Flere byer langs den grønlandske vestkyst har fået en hel del regn i juli måned. Aasiaat ved Diskobugten har f.eks. fået 71,0 mm, hvilket er næsten tre gange mere end klimanormalen, som lyder på 24,7 mm (1981-2010).
Særligt Kangerlussuaq og Sisimiut har fået særdeles megen nedbør, og begge byer har sat ny iøjnefaldende rekorder for nedbør i juli måned.
Sisimiut: Fire gange så meget nedbør som normalt
I gennemsnit falder der 45,3 mm nedbør i Sisimiut i juli måned. Men som flere andre steder i Sydvestgrønland har ustadigt sommervejr kastet rigeligt med vand af sig, og juli 2020 i Sisimiut endte ud med hele 205 mm nedbør – altså over fire gange så meget, som der normalt falder på den tid af året.
Ifølge DMI’s seniorklimatolog John Cappelen er det en markant rekord.
”Rekorden er afgjort stor. Alene det, at Sisimiut har fået over fire gange det normale, er vildt. Men det faktum, at den forrige rekord på 114,4 mm tilbage fra 2007, er slået med mere end 90 mm, understreger, at vi har at gøre med en usædvanlig stor rekord.”
Figuren herunder fra DMI’s vejrarkiv viser, at de største mængder nedbør er faldet på relativt få dage. Især onsdag den 8. juli var våd med næsten en normal juli måneds nedbør.
Kangerlussuaq: Over tre gange så meget nedbør som normalt
Kangerlussuaq ligger cirka 130 km øst for Sisimiut og befinder sig i det klima, vi kalder for arktisk ørken.
Her falder kun meget lidt nedbør, og klimanormalen for juli (1981-2010) lyder på bare 26,6 mm.
Juli 2020 bød derimod på hele 85,7 mm, hvilket er over 3 gange så meget som klimanormalen, og en pæn sjat over den tidligere rekord på 63,3 mm, som har stået urørt siden 1997.
På figuren herunder ses, at de dage, hvor det har regnet, er det blevet til en del millimeter i nedbørmåleren.
Særligt søndag den 26. juli blev det til hele 20,6 mm, hvilket er tæt på en måneds nedbør på de kanter.
Med en sum på 120,5 mm blev juli måned i Nuuk også en våd fornøjelse. Det er dog ”kun” 50 % mere end klimanormalen på 81,3 mm og ikke nogen rekord.
Sommerregn fra en usædvanlig retning syntes at være årsagen
Statistik tilbage i tiden viser, at den sydligste del af vestkysten typisk får mere nedbør end længere nordpå. Denne juli har dog været anderledes, idet Sisimiut fik en klar og meget våd føring. Meteorolog Jesper Eriksen uddyber:
”De lavtryk og fronter, der normalt giver nedbør til den vestlige del af Grønland kommer oftest fra en sydlig retning, og svækkes på vej op langs vestkysten. Derfor har Nuuk og Sydgrønland det typisk mere vådt end f.eks. Sisimiut. Denne julis ekstreme nedbørsmængder i Sisimiut og Kangerlussuaq skyldes primært to store regnvejr. Det første store regnvejr ramte d. 8. og 9. og trak op fra sydvest. Det andet store regnvejr ramte i perioden fra d. 25. til d. 28. juli og kom fra en meget usædvanlig retning, nemlig nordvest. Dette regnvejr var også usædvanligt langvarigt, fordi fronterne for en stund gik i stå over Sisimiut og Kangerlussuaq.”
Årsagen til de store nedbørrekorder skal altså findes i en håndfuld usædvanlig våde dage til Sisimiut og Kangerlussuaq.
”En sjov detalje er også, at selvom både Sisimiut og Kangerlussuaq slog nedbørrekord, fik Sisimiut omkring 120 mm mere nedbør end Kangerlussuaq, så der har altså været en betydelig udtørrende effekt over den korte afstand på de cirka 130 km, der er mellem de to grønlandske byer.” afslutter Jesper Eriksen.
Sol og vind er sjældent lige fordelt - det gælder også for nedbørPå østkysten har det derimod været relativt tørt. Tasiilaq fik kun 3,1 mm, hvilket er langt under det normale for bygden, hvor de gennemsnitligt får 47,2 mm i juli måned.
Ligeledes fik Thule Air Base (også kendt som Pituffik) kun 1,0 mm mod normalt 21,7 mm (1981-2010).
Flere klimanormaler for Grønland.
Af Herdis Preil Damberg
13. august 2020.