Femtevarmeste efterår siden 1874
Mens vinteren har indfundet sig - både vejrmæssigt og ifølge kalenderen - kigger DMI’s klimatologer tilbage og gør efteråret op. Der er særligt én parameter, der stikker ud: middeltemperaturen. Det har nemlig været det femtevarmeste efterår siden 1874.
DMI’s klimatologer, som hele tiden har et vågent øje på hvor solrigt, vådt og varmt det er, har netop lagt alle tallene sammen for efterårsmånederne september, oktober og november. Hverken mængden af sol eller nedbør skiller sig ud i forhold til, hvad vi normalt kender fra efterårsvejret, men temperaturen derimod, er stukket af.
Lun september
Middeltemperaturen for efteråret endte på 10,6°C, hvilket er 1,1°C over klimanormalen beregnet over 1991-2020. Det gør efteråret 2021 til det femtevarmeste efterår siden 1874, og det er 1,6 °C fra det varmeste efterår tilbage i 2006, der bød på hele 12,2 °C i gennemsnit.
Ifølge klimatolog Frans Rubek, som har skrevet om efteråret i detaljer, var det især september, som var varm, mens oktober og november var lune og alt i alt summede op til femtepladsen.
Sol og nedbør tæt på normalen
Både nedbør og mængden af sol lå derimod tæt på klimanormalen 1991-2020.
Over de tre efterårsmåneder faldt der 223,3 mm nedbør, mens klimanormalen lyder på 228,2 mm. Nedbøren var dog lidt ujævnt fordelt; oktober står bag en stor del af nedbøren, mens november var tør.
Solen skinnede i 278,0 timer, hvilket kun er 18,5 timer fra normalen på 296,5 timer. Oktober trak lidt op i det regnskab, mens september og november trak ned.
Du kan læse hele sammendraget her og finde flere detaljer som, hvornår den første nattefrost indfandt sig, det højeste vindstød og hvornår den første sne kom til landet.
Af Herdis Preil Damberg, DMI Kommunikation
3. december 2021