Julevejret i Danmark og Grønland - bliver det gråt, vådt eller hvidt?

Med kun fire dage til juleaften er det kun marginaler, der afgør, om julevejret bliver vådt eller hvidt – og det gælder både i Danmark og overraskende nok også for dele af Grønland.

Kulden har igen indfundet sig over dansk jord, men er der mon også udsigt til sne? Hvis ja, bliver det så tilstrækkeligt koldt til, at sneen bliver liggende dagen igennem? Prognoserne er ikke helt entydige, og derfor blæser svaret endnu i vinden. Retter vi blikket mod Grønland, er det overraskende nok heller ikke helt nemt med den hvide jul i år.

Ifølge dagens vagthavende meteorolog, Jens Lindskjold, er der endnu håb for snehungrende børn og voksne:

”De seneste prognoser peger på, at der kommer sne eller tøsne til næsten hele landet. Det starter allerede lillejuleaftensdag med både sne, slud og regn til en stor del af landet, men marginaler afgør, om sneen smelter i et par plusgrader omkring julen, og om fronten trækker lidt syd eller nordpå. Kort sagt - prognosen er usikker, og lige nu er der kun et mulehår mellem vådt og hvidt,” fortæller Jens Lindskjold.

Der er altså noget i gære lillejuleaftensdag og juleaftensdag, som øger chancen for hvid jul. Og det er detaljer, der afgør, om det bliver sjap, snemænd eller vandpytter, der kommer til at pryde i landskabet juleaftensdag:

”Det ser ud til, at en front vil passere landet fra vest i løbet af den 23. og 24. december, og den vil formentlig have nedbør af den hvide kategori til den sydlige og centrale del af landet. Ud på juleaftensdag klarer det op, og der kan komme snebyger ned fra nord. Snebygerne ser dog ud til at have en forkærlighed for den nordlige og østlige del af Jylland.”

Landsdækkende hvid jul eller ej

Så der er endnu håb om lokal hvid jul, mens den landsdækkende hvide jul er noget mere usikker.

For at vi får en såkaldt ’landsdækkende hvid jul’ kræver det, at 90 % af landet er dækket af mindst 0,5 cm sne den 24. december kl. 16. Og her kan plusgrader spænde ben.

Ifølge klimatolog ved DMI Mikael Scharling har vi relativt sjældent hvid jul, mens en lokal hvid jul forekommer noget oftere.

”Siden år 1900 har vi 9 gange haft landsdækkende hvid jul i Danmark. Det vil sige, at landsdækkende hvid jul forekommer hvert 13. år, og at der statistisk set er 7 % chance for hvid jul. Hvis vi ikke får en landsdækkende hvid jul i år, vil den landsdækkende hvide jul blive endnu mere sjælden og kun forekomme hvert 14. år”

Hvid eller grøn jul i Grønland?

Tilbage til det aktuelle julevejr. Denne gang længere mod nord. Her skulle man tro, at der er ”hvidjuls-garanti”. Men usædvanligt mildt vejr langs vestkysten af Grønland og enkelte steder med to-cifrede plusgrader, får alligevel spændingen til at stige. Ifølge DMI’s grønlandsmeteorolog Jesper Rosberg kan man kun se til, mens en stor del af sneen smelter. Dog er håbet ikke helt ude endnu:

I dag og i morgen er det meget lunt i Vest- og Sydgrønland, så sneen smelter mange steder. Onsdag og torsdag kan fronter give sne eller slud til Sydvestgrønland, og temperaturen vil være omkring eller noget over frysepunktet. Juleaften bliver det overvejende tørt, så hvis dem der bor på vestkysten er heldige, kan våd sne fra onsdag og torsdag måske blive liggende til Juleaften, men der er også en reel risiko for at nedbøren ender som slud eller regn, ” fortæller Jesper og fortsætter ”Det er koldere i Nordvestgrønland, og her er der mulighed for lokale snebyger på torsdag samt juleaften. Så dér er der bedre udsigt til hvid jul, lige som der også i Østgrønland er bedre chancer for hvid jul.

 

Den hvide jul er altså ikke helt i hus endnu – hverken i Grønland eller Danmark. Med fire dage til, kan der dog stadig nå at ske ting og sager.

 

Du kan følge med i julevejret for Danmark her

 

Og dagens vejr i Grønland her

 

Læs mere om, hvornår vi sidst havde jul i vores Tema om hvid jul i Danmark 

 

Af Herdis Preil Damberg
20. december 2021

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på X, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle