Rekordvarm dag i Nuuk
Vinter og kulde blev sat på pause i Nuuk, da en særdeles varm vind sendte temperaturen op på svimlende 15,2 °C i Nuuk i lørdags. Vinden går under navnet fønvind og er et særkende for de arktiske områder.
I sidste uge blæste en usædvanlig kraftig storm op langs vestkysten af Grønland og pustede vindmåleren helt op på orkanstyrke i Nuuk.
Ikke engang en uge efter var vinden igen på spil, der den denne gang sendte termometeret godt op i det røde felt. Så højt, at det blev til en ny varmerekord på 15,2 °C, som er højeste maksimumtemperatur i Nuuk i marts måned.
Årsagen til de høje temperaturer skal findes i fænomenet føn. Føn er en hurtig opvarmning af luften, som sker, når vinden kommer fra et højere terræn, og strømmer ned til overfladen. Undervejs opvarmes luften markant, og temperaturen ved overfladen kan i nogle tilfælde stige op mod 30 °C på få timer.
I Grønland er føn ikke usædvanligt. Dels er Indlandsisen inde midt på Grønland op mod 3 km høj, og endvidere er der mange høje fjelde, som ofte giver anledning til føn, når vinden strømmer ned ad fjeldet eller iskappen.
15,2 °C i begyndelsen af marts måned i Nuuk er alligevel ekstremt. DMI’s klimatolog uddyber:
-Det er usædvanligt med så høje temperaturer i marts måned i Nuuk. Årsagen skal findes i fønvinden, som er hovedingrediensen i en sådan rekord. De første dage i marts har budt på højere middeltemperaturer, end det vi normalt ser i Nuuk på denne tid af året, og dermed får fønvinden et højere udgangspunkt, når den byder ind med 10 graders ekstra opvarmning, fortæller klimatologen og uddyber:
-Føn er et helt normalt fænomen i Grønland. Faktisk har Grønland rekorderne både for de højeste og laveste temperaturer i vintermånederne, når vi sammenligner dem med Danmark. Når de ekstremt høje temperaturer opleves i Grønland i vintermånederne, er det føn der er årsagen.
De høje temperaturer i Sydvestgrønland skyldes, at kraftige lavtryk syd for Grønland over flere dage har sendt varm luft op over Sydgrønland fra sydøst. Ved mødet med Sydgrønland er vinden passeret hen over iskappen og ned til Vestkysten, hvor temperaturen er endt omkring eller lige over frysepunktet over flere dage.
Lørdag den 3. marts kom et af lavtrykkene op mellem Sydgrønland og Canada, og gav vind og temperatur det sidste skub, der skulle til, for at det førte til føn og ny varmerekord for Nuuk.
Vejret i Grønland
Du finder klimanormaler for Grønlandske byer og bygder her
Vejrekstremer for Grønland her
Af Herdis Preil Damberg, DMI Kommunikation
6. marts 2023.