Første gang i 150 år - maj blev varmere end juni
Maj måned blev i år usædvanligt varm – både globalt set og her i Danmark. Og nu, hvor den første sommermåned juni er omme, kan klimatologerne konstatere, at maj for første gang ligefrem er varmere end juni. Det er ikke sket før i de 150 år, DMI har målt temperatur landsdækkende.
I foråret bliver det normalt langsomt lunere måned for måned, mens vi glæder os til sommer og ferietid. Men sådan skulle det ikke gå i år. Med den usædvanligt varme maj overgik temperaturen i årets sidste forårsmåned maj nemlig – meget usædvanligt – temperaturen i juni.
DMI´s klimatologer har opgjort juni måneds gennemsnitstemperatur, som landede helt gennemsnitligt på 14,5 °C mod maj måneds 14,6 °C. Juni har altså opført sig, som juni plejer. Det er maj, der er stukket helt af. Ifølge klimanormalen for perioden 1991-2020 er en gennemsnitlig maj i Danmark 11,4 °C.
At juni for første gang i 150 år blev koldere end maj, skyldes først og fremmest vejrmæssige tilfældigheder:
Maj og juni har tidligere ”ligget tæt” temperaturmæssigt, men juni har altid været varmest. Den hidtil mindste forskel mellem de to måneder var i 1931, hvor juni kun var 0,5 °C varmere end maj.
-Vi ser mange varmerekorder disse år, som overordnet set kan tilskrives et varmere globalt klima. Vi kan dog ikke sige, at klimaforandringer er årsag til at middeltemperaturen for maj netop i år blev højere end for juni. Det viser bare, at de naturlige variationer i det danske vejr er store - også når vi ser bort fra effekten af klimaforandringer, siger klimatolog i DMI Mikael Scharling.
DMI´s klimatologer har undersøgt, hvor tit forårs- (og juni-) månederne er varmere end den efterfølgende måned inden for samme år:
33 gange har februar været varmere end marts: Det er sådan set ikke så overraskende, at det sker med jævne mellemrum, da marts er en blanding mellem en vinter- og forårsmåned.
Kun to gange har marts været varmere end april: I april har vinteren sluppet sit tag i Danmark, solen er længere tid på himlen, og derfor sker det meget sjældent.
Det er aldrig sket, at april har været varmere end maj: Her midt i foråret er solen lang tid på himlen i maj og varme luftmasser fra sydligere himmelstrøg rammer for alvor Danmark.
Og kun en enkelt gang har maj været varmere end juni: Nemlig i år.
-Grunden til at maj kun en enkelt gang har været varmere end juni, er at vejret til en vis grad ”husker”: Når maj er varm, bliver juni ofte også varm. Og omvendt, når maj er kold, bliver juni ofte også kold, men sådan skulle det altså ikke gå i år, siger klimatolog Mikael Scharling.