Copernicus: Første år over 1,5 °C opvarmning
Ifølge den europæiske klimatjeneste Copernicus’ årlige klimarapport slår 2024 flere varmerekorder og er det første år, verden med temperaturen 1,6 °C passerer temperaturen før industrialiseringen.
Copernicus’ nyeste rapport om klimaet i 2024 afslører historiske temperaturrekorder. 2024 er officielt det varmeste år nogensinde målt, og alle måneder siden juli 2023 – med undtagelse af juli 2024 – har ligget over tærsklen på 1,5° C for global opvarmning.
Den gennemsnitlige temperatur blev målt til 15,1 °C, hvilket svarer til en stigning på 1,6 °C over det præindustrielle niveau. Desuden blev 2024 året, hvor den højeste daglige gennemsnitstemperatur nogensinde blev målt: med 17,16 °C registreret den 22. juli.
– At temperaturen i halvandet år har ligget rekordhøjt er bemærkelsesværdigt. Men samlet set hvad vi forventer med de igangværende klimaforandringer. Hvert år bliver ikke nødvendigvis varmere end det forrige, på grund af naturlige variationer i vores klimaet. Men gradvist bliver det varmere, hvilket også understreges af at de sidste 10 år nu er de varmeste 10 år nogensinde målt, siger Rasmus Anker Pedersen klimaforsker og enhedsleder fra Nationalt Center for Klimaforskning på DMI.
Nær kritisk milepæl for klimaet
Rapporten fra Copernicus fremhæver 2024 er det første kalenderår, hvor den globale gennemsnitstemperatur oversteg grænsen for 1,5 °C opvarmning i forhold til førindustrielt niveau.
– Første år over 1,5 °C opvarmninger ikke kun en statistisk rekord, det er en indikation af en stadigt stigende global opvarmning. Paris-aftalens mål omhandler klimaets tilstand – altså gennemsnitstemperaturen flere årtier. At vi nu ser hele kalenderår over 1,5 °C-tærsklen, skyldes en kombination af menneskeskabte klimaforandringer og naturlige variation i klimaet. Men det understreger, at vi nærmer os 1,5 °C-tærsklen også fra et klimaforandringsperspektiv” siger Rasmus Anker Pedersen.
Både IPCC og Copernicus estimerer at den globale opvarmning vil nå 1,5 °C i starten af 2030’erne.
Havene er varmere end nogensinde
2024 satte også rekord for havtemperaturer.
Den gennemsnitlige havoverfladetemperatur for det ikke-polare hav blev målt til 20,87 °C – den højeste nogensinde registreret og 0,51 °C over gennemsnittet for perioden 1991-2020.
Denne opvarmning påvirker ikke kun økosystemer, men bidrager også til ekstreme vejrfænomener, f.eks. kraftigere storme og større nedbørsmængder.
Fremadrettet kræves handling
Selvom rapporten fra Copernicus fremhæver, at et enkelt år over 1,5 °C ikke betyder, at denne tærskel er permanent overskredet, tjener det som en tidlig advarsel om, hvor tæt vi er på at bryde de langvarige klimamål i Parisaftalen.
Pariaftalen blev vedtaget på det globale klimatopmøde COP21 i Paris i december 2015. Her indgik de 196 medlemslande i FN’s klimakonvention (UNFCCC) en juridisk bindende klimaaftale – Parisaftalen: en målsætning om at begrænse den globale temperaturstigning til under to grader – og om at arbejde for at begrænse temperaturstigningen til 1,5 grader.
Copernicus understreger, at varmen også blev forstærket af det naturlige vejrfænomen El Niño, der huserede frem til 2024, men at drivhusgasudledninger fortsat er den primære årsag.