Ny radar på Samsø giver bedre varslinger
Det nye radartårn på Samsø tager over for radaren i Virring ved Skanderborg. DMI’s fem radarer er placeret strategisk, så de dækker alle egne i hele landet og giver den bedst mulige overvågning af vejr og klima.
29. oktober 2024. Samsø har med sin længe ventede radar fået en central placering, når det kommer til DMI’s produkter og tjenester – bogstaveligt talt.
Det 20 meter høje radartårn ved Permelille på Samsø er en del af den modernisering af radarnetværket, som har fundet sted de seneste år. Sidste år blev radaren på Bornholm udskiftet, og nu er turen altså kommet til Samsø.
De nye radarer giver endnu bedre forudsætninger for meteorologerne, når det for eksempel kommer til nedbør, fordi de kan supplere forskellige vejrmodellerne og prognoser.
Radaren på Samsø tager over for radaren i Virring ved Skanderborg.
Sammenholder modeller med virkeligheden
Helt konkret kan man bruge radarbillederne, som er et øjebliksbillede af vejrsituationen, til at sikre sig, at prognoserne holder stik.
Det gælder for eksempel ved skybrud, hvor det kan være svært præcist at forudsige, hvor de vil ramme. Med en højkvalitetsradar kan man kvalificere vejrmodellernes bud og herefter rette til, så varslinger bliver så præcise som muligt.
Den nye radar er fra finske Vaisala, så alle DMI’s fem radarer er af samme type.
Giver nye muligheder
Radarteknologien har rykket sig markant de seneste årtier. Opdateringen af de fysiske radarer er også et skridt i retning af nye software-løsninger, der kan skabe nye produkter for meteorologer og i sidste ende alle DMI’s brugere.
Det kræver et stærkt samspil mellem hardware og software, hvor radarens signalprocesser omsætter rå data til egentlige brugbare radarbilleder.
I løbet af foråret 2025 vil der være produkter og værktøjer til rådighed, så man for eksempel i højere grad vil kunne observere og forudsige kraftig nedbør, tordenbyger, hagl og sågar tornadoer og få mulighed for at varsle mere præcist og bedre tid i forvejen.
- En radar udsender kortbølget elektromagnetisk stråling. Når impulsen møder en dråbe, reflekteres en del af energien tilbage til radaren, og afstanden til dråben bliver beregnet.
- I det nuværende setup scannes omgivelserne, idet radarens antenne roterer 360 grader rundt i en fast vinkel mellem 0,5 og 15°. En fuld rotation tager cirka 3 minutter og gentages hvert 5. minut.
- Radarerne kan registrere nedbør op til 240 km væk og flere kilometer op i atmosfæren.
- Alle fem radarer er dual-polarisering Doppler C-bånd-radarer. Dual-polarisering gør det muligt at måle nedbørspartiklernes form, så de kan klassificeres. Det betyder en større præcision i identifikationen af nedbørstyper, og hvornår der falder regn, sne eller slud. Ved brug af Doppler-effekten kan hastigheden af nedbøren måles direkte.
DMI Kommunikation