Danmark

Månedsprognose

Udsendt 18. februar 2025 (gældende fra 24. februar til og med 31. marts) Næste prognose udgives 25. februar.

Mest ustadigt og mildt vejr med perioder af regn og blæst de kommende uger. Det skyldes, at højtrykket og den kolde luft bliver forskudt mod øst, hvorefter de dybe atlantiske lavtryk ventes at bevæge sig mod nordøst til Norskehavet eller Nordkalotten. Fra midten af marts anes dog tendenser til mere tørt og stabilt vejr med perioder med sol og mere kulde.

Uge 9 (24/2 - 2/3)
I begyndelsen af ugen bevæger et ret dybt lavtryk sig fra Færøerne til Nordkalotten. Det vil give os ustadigt, mildt og blæsende vejr med en overgang regn. De følgende dage blæser noget koldere luft ind over landet vestfra med mange skyer og efterhånden en del byger, der kan være med slud eller måske tøsne. Midt på ugen ser en svag højtryksryg ud til at skulle passere landet vestfra, hvilket kan give os en dag eller to med mest tørt vejr og lidt eller nogen sol. 

Senere på ugen vil et nyt dybt lavtryk antageligt bevæge sig fra Atlanten til Skotland eller Norskehavet, og de tilhørende fronter med regn og blæst vil passere Danmark fra sydvest.

Dagtemperaturen ventes typisk at nå op mellem 5 og 10 graders varme, dog en overgang i midten af ugen mellem ca. 3 og 6 grader. Om natten ventes temperaturen typisk ned mellem 2 graders frost og 5 graders varme, koldest midt på ugen.

Temperaturen ser samlet ud til at ende lidt eller noget over det normale for årstiden.

Nedbørsmængderne ser ud til at ende noget over de normale for årstiden, svarende til ca. 12 til 20 mm.

Uge 10 (3/3 - 9/3)
Prognoserne er enige om, at vi får overvejende ustadigt og mildt vejr med perioder af regn og blæst. Dybe atlantiske lavtryk ventes bevæge sig op over Norskehavet og ind imellem ind over Nordskandinavien, og flere fronter og mindre lavtryk vil dermed passere Danmark fra vest eller sydvest.

Vi må altså regne med mest ustadigt vejr med mange skyer, flere passerende regnvejr og blæsende, mest fra mellem syd og vest, dog imellem fronterne vil det kortvarigt klare op med lidt sol.    

Dagtemperaturen ventes typisk at nå op mellem 4 og 9 graders varme, og om natten oftest ned mellem 2 og 6 graders varme, enkelte nætter stedvis ned omkring frysepunktet.

Temperaturen ser samlet ud til at ende lidt eller noget over det normale for årstiden.

Nedbørsmængderne ser ud til at ende noget over de normale for årstiden, svarende til ca. 12 til 20 mm.

Uge 11 (10/3 - 16/3)
Det meste peger på en fortsat nordlig lavtryksbane, fra Atlanten op over Norskehavet til Nordkalotten eller Ishavet, hvilket i så fald giver os en relativt mild vestlig eller sydvestlig luftstrømning. Antagelig ret svage fronter med skyer, lidt regn og blæst kan dermed passere Danmark vestfra. Flere prognoser indikerer dog at et højtryk efterhånden kan bygge op over Vesteuropa og De Britiske Øer, og muligvis med en højtryksryg til Danmark og Sydskandinavien. Det vil i så fald betyde at vi kan få flere dage med tørt vejr og bedre solchancer, men samtidig kan koldere luft strømme ned over landet fra nordlige retninger.

Dagtemperaturen ventes typisk at nå op mellem 4 og 10 graders varme, og om natten oftest ned mellem 2 graders frost og 5 graders varme.

Temperaturen ser samlet ud til at ende lidt over det normale for årstiden, dog med et mindre sandsynligt koldere scenario.  

Nedbørsmængderne er relativt usikre men ser mest sandsynligt ud til at ende omkring de normale for årstiden, svarende til ca. 6 til 15 mm.

Oversigt for perioden fra 17/3 til 31/3
Prognosen for anden halvdel af marts er mere usikker. Modelkørslerne giver kun svage signaler, og de indikerer en fortsat nordlig lavtryksbane, mest langt vest og nord for Danmark. Samtidig er der indikationer på at højtryk vil dominere over Central- og Vesteuropa, og indimellem op over Skandinavien. Det vil i så fald betyde relativt stabilt og mest tørt vejr med gode solchancer. Det kan også give en periode med ret pæne dagtemperaturer, dog ved opklaring og svag vind vil der forekomme nattefrost. 

Der er dog en mulig, nok mindre sandsynlig, udvikling, som modellerne ikke fanger. Hvis polarhvirvlen svækkes kraftigt, så kan et højtryk dannes over Grønland og Arktis, hvilket kan få arktisk kold luft til at strømme ned over Norden og Danmark.

Temperaturen ser samlet set ud til at ende omkring eller lidt over den normale for årstiden, dog med et muligt koldere scenarie.  Nedbørsmængderne er usikre, men ender højst sandsynligt omkring eller under de normale for årstiden.  

Bemærk: Den normale temperatur og nedbør, der refereres til i prognoserne, er niveauet for de seneste 30 år (se klimanormal for 1991-2020).

Af langtidsmeteorolog Martin Lindberg

Fakta | Usikkerhed i langtidsprognoser
Der er evidens for, at vejrsignaler kan forudsiges ved hjælp af vejrmodeller i op til seks uger frem i tiden afhængigt af vejrtypen. Som tommelfingerregel er månedsprognoser derfor mere sikre end klimatologien, der dækker over det gennemsnitlige vejr fra 1991-2020.

Sæsonprognoser, som rækker tre måneder frem i tiden, er af mere eksperimentel karakter, da der ikke foreligger evidens for, at vejrtypen kan forudsiges så langt frem tiden.

Viden om vejr og klima

Se alle