Danmark
Månedsprognose
Udsendt 17. december 2024 (gældende fra 23. december til og med 31. januar 2025) Opdateres først 7. januar 2025.
Et højtryk ser i de kommende flere uger ud til at dominere fra Azorerne til Vesteuropa, og i perioder ind over Centraleuropa. Det vil holde de atlantiske lavtryk på en nordlig bane, mest op over Norskehavet og Nordskandinavien, og det giver os en overordnet vestlig strømning af relativt mild luft. Flere fronter vil dermed hurtigt passere Danmark fra vest med regn og blæst, men derimellem vil højtryksrygge give os perioder med tørt og mere stabilt vejr.
Uge 52 – juleugen (23/12 – 29/12)
Juleugen vil byde på mildt og i perioder ret blæsende vejr, en del dage tørt.
Mandag giver et lavtryk øst for Danmark lidt opfriskende nordlig vind og byger, men også lidt sol. Natten til juleaftensdag kan en mindre højtryksryg en overgang give klart vejr med nattefrost flere steder, men i løbet af juleaften ser en svag front ud til at passere landet fra vest med skyer, en overgang regn og lidt opfriskende vestenvind samt mildt vejr.
I de følgende dage ventes et højtryk at forskydes ind over Vest- og Centraleuropa, mens lavtryk bevæger sig mod nordøst op over Norskehavet og Nordkalotten. Så får vi tørt og mest skyet vejr med en frisk vestlig vind. Men i perioder vil solen kigge frem og vinden efterhånden aftage, da højtrykket passerer lige syd om Danmark. I slutningen af ugen ser højtrykket ud til at forskydes længere sydpå, mens et lavtryk trækker ind over Skandinavien fra vest, og en passerende front kan give os regn, efterfulgt af byger og blæst fra vest.
Dagtemperaturen ventes typisk op mellem 4 og 10 graders varme, og om natten oftest ned mellem 2 og 7 graders varme. En enkelt nat først på ugen falder temperaturen ned mellem 3 graders frost og 2 graders varme.
Temperaturen ser samlet ud til at ende noget eller en del over det normale for årstiden.
Nedbørsmængderne ser ud at ende lidt eller noget under det normale for årstiden, svarende til ca. 8-18 mm.
Uge 1 (30/12 – 5/1)
Flere prognoser indikerer, at et højtryk en overgang vil blive bygget op mellem Vesteuropa og Island, hvilket i så fald vil betyde en nordvestlig strømning af koldere luft ned over Danmark.
Med højtryk ude over Atlanten kan lavtryk passere Skandinavien fra nordvest, og et enkelt kraftigt lavtryk kan måske passere lige nord for Danmark, hvilket i så fald vil give regn en overgang og blæst, måske med vindstød af stormstyrke.
Der vil dog imellem lavtrykspassager komme dage med tørt vejr, aftagende vind og nogen sol, og i læ af de Norske fjelde vil de største solchancer være i den nordlige og østlige del af landet. Selvom vi får luften hovedsagelig fra det ret kolde nordvestlige hjørne, vil det ikke blive særdeles koldt, for luften vil blæse hen over et relativt varmt hav, inden den går i land.
Dagtemperaturen ventes typisk op mellem 2 og 7 graders varme, og om natten oftest ned mellem 2 graders frost og 5 graders varme, enkelte nætter med svag vind og klart vejr dog stedvist koldere.
Temperaturen ser samlet ud til at ende lidt over det normale for årstiden.
Nedbørsmængderne er noget usikre, men ser ud til at ende omkring det normale for årstiden, svarende til ca. 12-22 mm.
Uge 2 (6/1 – 12/12)
Prognoserne er relativt enige om, at højtryk skal dominere fra Azorerne til Vesteuropa og i perioder ind over Centraleuropa, mens de atlantiske lavtryk hovedsagelig tager en bane mod nordøst, op over Norskehavet og Nordkalotten. Det vil betyde en overordnet vestlig strømning af relativt mild luft ind over Danmark. Flere fronter – mest svage – vil antagelig hurtigt passere landet vestfra med lidt regn og tiltagende vind, men derimellem vil højtryksrygge give dage med mere stabilt og tørt vejr med chancer for lidt sol.
Dagtemperaturen ventes typisk op mellem 2 og 8 graders varme, og om natten oftest ned mellem 2 graders frost og 5 graders varme, enkelte nætter med svag vind og klart vejr – stedvist koldere.
Temperaturen ser samlet ud til at ende lidt eller noget over det normale for årstiden.
Nedbørsmængderne er usikre, men ser ud til at ende omkring de normale for årstiden, svarende til ca. 10-20 mm.
Oversigt for perioden 13/12 – 31/12
På den længere tidshorisont er prognosen mere usikker. Prognosemodellerne er dog ret enige om, at højtryk vil dominere fra Azorerne til Sydvesteuropa og i perioder ind over kontinentet syd for Danmark. Lavtrykkene vil dermed fortsat tage relativt nordlige baner, mest op over Nordskandinavien eller Ishavet. Det vil i så fald give os en hovedsagelig mild vestlig luftstrømning med flere passerende, mest svage, fronter med regn og derimellem dage med mere stabilt og tørt vejr. I kortere perioder kan koldere luft strømme ned over landet fra nordvest, men det ser i skrivende stund ikke ud at give noget vinterligt vejr
Samlet set ser temperaturen ud til at ende omkring eller noget over normalen.
Nedbørsmængderne er usikre, men ender sandsynligvis omkring det normale for årstiden.
Bemærk: Den normale temperatur og nedbør, der refereres til i prognoserne, er niveauet for de seneste 30 år (se klimanormal for 1991-2020).
Af langtidsmeteorolog Martin Lindberg
Fakta | Usikkerhed i langtidsprognoser
Der er evidens for, at vejrsignaler kan forudsiges ved hjælp af vejrmodeller i op til seks uger frem i tiden afhængigt af vejrtypen. Som tommelfingerregel er månedsprognoser derfor mere sikre end klimatologien, der dækker over det gennemsnitlige vejr fra 1991-2020.
Sæsonprognoser, som rækker tre måneder frem i tiden, er af mere eksperimentel karakter, da der ikke foreligger evidens for, at vejrtypen kan forudsiges så langt frem tiden.