- Temaforside: Vejrets Detektiver - sagsarkiv
- Hvorfor deler vejret Danmark?
- Er der vulkaner i Grønland?
- Anti-crepuscular-hva'-for-noget?
- Hvem satte kryds i Sverige?
- Distrails over Sverige
- Tropisk orkan over Tjekkiet?
- Skyggende skyer
- Har de to sole i Alaska?
- Pletter i sneen
- Bølger i himlen
- En strålende bue
- Er der to sole?
- En ret special hattesky
- Supercelle - enorm bygesky
- Et himmelsk juletræ
- Hvem skvulper atmosfæren?
- En påskesky?
- Sky-snebyger på rad og række
Tropisk orkan over Tjekkiet?
Tropiske orkaner er normalt noget der hører de tropiske og subtropiske klimazoner til. Men kan det så passe at en tropisk orkan blev set over land i en temperet klimazone? Vejrets detektiver tog sagen.
En tropisk orkan opstår over havet og normalt kun, når vandet er over 26,5°C varmt.
Alligevel lå der tirsdag den 27. juni en skyformation over Tjekkiet, som i mistænkelig grad lignede f.eks. Hurricane Katrina - den tropiske orkan, der hærgede New Orleans og omegn i august 2005.
"Ligheden med en tropisk orkan er heldigvis ganske overfladisk. Godt nok er der tale om et lavtryk, men på meget mindre skala og forholdsmæssigt svagt udviklet", siger pensioneret seniormeteorolog Leif Rasmussen.
Det spektakulære lavtryk ledte i første omgang tanken hen på en såkaldt supercelle. Tordenbyger optræder ofte i klynger eller linjer, sammensat af enkeltceller. I forhold hertil kan supercellen opfattes som én enkelt meget stor tordenbyge, der agerer som en organisk helhed og tager form af et lavtryk på lille skala (en mesocyklon) og som sådan har en tydelig rotation.
"Cellen var en af flere kraftige tordenceller, der de seneste dage har huseret i den stærke varme i Centraleuropa i grænseområdet til kølig atlanterhavsluft", forklarer Leif Rasmussen.
"Den tiltrak sig opmærksomhed ved i en kortere periode at udvikle et tydeligt 'øje' i centret, der gav den en slående lighed med en tropisk orkan. Uvejret opstod over Alperne natten til tirsdag og bevægede sig tirsdag formiddag op over Tjekkiet. Det var her, øje-udviklingen fandt sted. Takket være den europæiske Meteosat-8 satellit kunne forløbet følges i detaljer. Øjet eksisterede i mere end en time, mens det bevægede sig i nordnordøstlig retning med en hastighed på ca. 50 km/t".
Lufthavnen i Brno ligger ca. 50 kilometer øst for lavtrykscentrets bane og registrerede en overgang torden og kraftig regn med vindstød af kulingstyrke: 32 knob eller ca. 16 m/s.
"Øje-strukturen forekommer normalt ikke i superceller, men derimod i andre 'konvektive systemer' såsom tropiske orkaner og polare lavtryk, i begge tilfælde helt overvejende over havet. I den tropiske orkan er strukturen tæt forbundet med ekstremt høje vindhastigheder ved havoverfladen. Det var der jo af gode grunde ikke tale om i Tjekkiet, og familieskabet til det polare lavtryk bliver derfor en nærliggende tanke", uddyber Leif Rasmussen.
Konklusionen må være, at der var tale om et instabilitets lavtryk på mindre skala (mesoscale convective vortex), der ganske usædvanligt udviklede en øje-struktur, mens det befandt sig over land.
Det er værd at mærke sig, at billeder fra den nye Meteosat-8 var et væsentligt element i overvågningen.
Temaansvarlig DMI kommunikation
Opdateret 12. november 2020